Mange virksomheder holder julefrokost i denne tid, og i den forbindelse kan der opstå uheld. Men hvornår er der egentlig tale om en arbejdsskade, og hvad skal man gøre?
Det korte svar er: Det kommer an på de konkrete omstændigheder.
”Det afgørende er, hvor tæt en forbindelse julefrokosten har til virksomheden, herunder arbejdsgivers rolle i arrangementet. Hvis arbejdsgiver eksempelvis har arrangeret festen, betalt for den eller aktivt opfordret medarbejderne til at deltage, taler dette for, at der kan være tale om en arbejdsskade,” siger Vivi Nedergaard Lambert, arbejdsmiljøchef hos HORESTA.
Omstændighederne spiller ind
Det er også væsentligt at se på, hvordan skaden er sket.
En skade, der opstår som en naturlig del af julefrokosten – f.eks. under dans – vil normalt betragtes som en arbejdsskade.
Derimod vil skader, der skyldes overmod eller andre atypiske handlinger, som ikke er en naturlig del af festen, ofte blive anset som private forhold og dermed falde uden for arbejdsgivers ansvar.
Der findes også forhold, som er uden betydning for, om en skade kan anerkendes som arbejdsskade.
Forhold uden betydning for anerkendelse som arbejdsskade
- At arbejdsgiver forlader festen tidligt
- Om julefrokosten afholdes i eller uden for arbejdstid
- Om festen holdes på arbejdspladsen eller et andet sted
- At medarbejderen er påvirket af et almindeligt niveau af alkohol
Hvis der er tale om en arbejdsskade, er det vigtigt, at skaden anmeldes til Arbejdsmarkeds Erhvervssikring (AES), hvis medarbejderen har haft mindst én fraværsdag, eller hvis der er udsigt til, at der kan blive tale om erstatning eller ydelser efter arbejdsskadesikringsloven.
Hvis du har spørgsmål, eller brug for hjælp i forhold til arbejdsskader, er du velkommen til at kontakte vores juridiske callcenter på +45 3524 8040 eller callcenter@horesta.dk
SENESTE NYHEDSBREV
BRANCHENYHEDER
PRESSEKLIP
-
Kendt pizzakæde går konkurs trods udsigt til nye åbninger
27-11-2025
-
Regeringen fastholder ambitiøst turismemål
27-11-2025
-
Tre unge talenter skal repræsentere Danmark ved WorldSkills
27-11-2025
-
Seks finalister klar til finalen i Årets Kok 2026
27-11-2025
-
Solo dining boomer: Restauranter tilpasser sig den nye enkeltgæst
27-11-2025
-
Sovino Brands holder fast i traditionerne i digitalt marked
27-11-2025
-
Kunst fra kongehuset trækker fulde huse i Randers
27-11-2025
-
London nærmer sig indførelse af ny turistskat
27-11-2025
-
Franchisetager åbner sin 15. McDonald’s-restaurant
27-11-2025