Med fremsættelsen af lovforslag L143 har regeringen taget hul på en række nødvendige justeringer, som skal gøre det lettere for unge at få et fritidsjob.

Forslaget lægger blandt andet op til, at datoen for afslutningen af undervisningspligten fremrykkes, så den fremover ligger den 30. juni i stedet for den 31. juli. Det giver de unge bedre mulighed for at tage et fritidsjob i juli måned, hvor de ellers stadig formelt ville være underlagt undervisningspligten – en ændring, HORESTA har arbejdet for i længere tid.

”Når unge er færdige med skolen i juni, giver det kun mening, at de også får lov til at arbejde mere hen over sommeren – og derfor er det helt rigtigt at fremrykke undervisningspligtens ophør til 30. juni. Det her forslag vil både styrke unges arbejdserfaring og give vores branche en værdifuld mulighed for at introducere dem til arbejdslivet,” siger Maria Olafsson, politisk chef i HORESTA.

Flere fremskridt er opnået – men én ting henstår
I dag har kun omkring hver tredje ung mellem 13-17 år et fritidsjob. Det viser tal fra Danmarks Statistik. Det tal skal højere op, mener HORESTA – og det er glædeligt, at der er fart på implementeringen af initiativerne fra den brede politiske aftale, der skal få flere unge til at tage et fritidsjob.

Det er allerede vedtaget, at flere maskiner – herunder moderne espressomaskiner og industriopvaskere – nu må betjenes af unge skolepligtige, og at unge under 18 år fritages for arbejdsmarkedsbidrag (AM-bidrag). Begge dele har HORESTA haft højt på ønskelisten.

”Det er enormt positivt, at flere af de barrierer, som har gjort det unødigt besværligt at få et fritidsjob, nu bliver fjernet. Når unge både må betjene moderne udstyr og samtidig får lov at beholde en større del af deres løn, gør det en reel forskel,” siger Maria Olafsson.

Der er dog én væsentlig udfordring, som stadig mangler at blive løst: Unge i den skolepligtige alder må i dag som hovedregel kun arbejde to timer på hverdage – en begrænsning, som skyldes forældede EU-regler.

”Vi håber, at næste skridt bliver en opjustering af den arbejdstid, unge må have på hverdage. Det kræver en ændring i EU-reglerne, men det er nødvendigt, hvis vi for alvor vil gøre det attraktivt for unge at tage et job ved siden af skolen – særligt uden for de store byer, hvor transporten i sig selv kan æde tiden op,” siger Maria Olafsson.

Åbner nye muligheder for sommerjobs
Ændringerne i reglerne for unges brug af maskiner, fritagelsen for AM-bidrag og det nye forslag om fremrykket skolepligt er alle led i en samlet politisk aftale, som HORESTA har arbejdet målrettet på gennem egne udspil og dialog med politikerne på Christiansborg.

Aftalen er godt nyt for branchens unge medarbejdere, som nu - i større grad end tidligere – får mulighed for fx at tage et sommerjob i en forlystelsespark eller lignende.

Den nye bekendtgørelse vil træde i kraft denne sommer.

Økomærke giver Vingsted adgang til offentlige kunder

Vingsted Hotel & Konferencecenter har opnået Det Økologiske Spisemærke i bronze og er nu blandt leverandørerne i statens indkøbsaftale. Det skal sikre flere gæster i lavsæsonen og styrke stedets grønne profil.

Log ind