Efteråret viste, at når der ikke er restriktioner, så er efterspørgslen på produktet i turisme- og oplevelseserhvervet stor. Det betød, at manglen på arbejdskraft nåede et hidtil uset niveau, hvor mange virksomheder var nødsagede til at sige nej til omsætning på grund af manglende hænder.

HORESTA har gentagende gange efterlyst politiske løsninger på erhvervets rekrutteringsudfordringer, og i sin nytårstale adresserede statsminister Mette Frederiksen (S) problemet.

”I debatten om regeringens reformudspil har erhvervslivet ønsket, at det skal være lettere at få arbejdskraft udefra. Det er vi villige til at diskutere. Men vi skal gøre det klogt,” siger Mette Frederiksen.

HORESTA glæder sig over udmeldingen.

”Selvom restriktionerne fylder meget lige nu, så er der ingen tvivl om, at vi igen vil opleve rekrutteringsudfordringer stryge til tops over erhvervets største problemer, når restriktionerne bortfalder. Der er ingen grund til at vente med at udtænke de effektive løsninger, så vi pludselig igen står i en situation, hvor vi virksomhederne må afvise omsætning efter en bekostelig nedlukning,” siger Kristian Nørgaard, politisk direktør.

Københavns Kommune risikerer at bremse det byliv borgerne ønsker mere af

77 pct. af københavnerne er tilfredse med udbuddet af restauranter og natteliv i byen, og mere end halvdelen ønsker endnu flere tilbud i deres nærområde. Alligevel lægger Københavns Kommunes nye restaurations- og nattelivsplan 2025 op til mere kontrol og færre muligheder for branchen.

Mangel på hænder hæmmer vækst i gastronomi og turisme

Hoteller og restauranter over hele landet kæmper fortsat med at finde de nødvendige hænder. Rekrutteringsudfordringerne bremser væksten i en branche, der ellers har både kapacitet og efterspørgsel til at skabe endnu flere arbejdspladser og bidrage væsentligt til dansk økonomi.

Log ind