Tjenere er en afgørende del af gæsteoplevelsen i restaurationsbranchen, og de udgør en absolut kernefunktion i den daglige drift.
Men som lovgivningen ser ud i dag, bliver der ikke taget højde for den alvorlige mangel, vi ser på faglærte tjenere. Derfor mener HORESTA, at positivlisten i højere grad bør afspejle den reelle situation i branchen.
Som det er i dag rummer positivlisten fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) ikke titlerne ’tjener’ og ’restaurantchef’. Konsekvensen ved det er en skævhed, der begrænser branchens muligheder for at finde den nødvendige arbejdskraft. Og det er endda på trods af dokumenterede rekrutteringsudfordringer.
Derfor foreslår HORESTA, at de to stillingsbetegnelser optages på positivlisten.
"Vi hører jævnligt fra virksomheder, der må opgive at ansætte kvalificerede og faglært personale , fordi reglerne spænder ben. Det skader både væksten og gæsteoplevelsen," siger Maria Olafsson.
Positivlisten bør i højere grad afspejle branchens reelle behov. Hvis en branche har få faglærte, bør det ikke være et argument imod, men derimod for, at der gives adgang til at hente faglærte medarbejdere udefra. Der er brug for kvalificerede medarbejdere og det skal den politiske regulering understøtte.
”Det giver ikke mening, at man anerkender manglen på faglærte kokke, men lukker øjnene for de samme rekrutteringsudfordringer blandt tjenere og restaurantchefer. Begge grupper er afgørende for vores erhverv,” siger HORESTAs politiske chef, Maria Olafsson.
Ifølge kriterierne for positivlisten skal der dokumenteres et reelt behov i arbejdsmarkedet. Dertil kommer krav om faglige kvalifikationer og forventninger om jobvækst og fagets relevans for samfundet.
HORESTA vurderer, at tjener- og restaurantchefstillinger opfylder disse kriterier og derfor helt naturligt bør være berettigede til optagelse.

SENESTE NYHEDSBREV
BRANCHENYHEDER
-
Ny frist for kollektivt søgsmål mod Booking.com
30-07-2025
-
Turismetrends: Sådan rejser europæerne i 2025
30-07-2025
PRESSEKLIP
-
Bellagroup har udpeget ny direktør
30-07-2025
-
Fusion og rebranding præger resultat hos Core Hospitality
30-07-2025
-
Ny hotelchef skal styrke Copenhagen Plaza efter renovering
30-07-2025
-
Minister: Møns Klint kan tiltrække flere turister
30-07-2025
-
Green Key skaber øget interesse for Hotel Pejsegården
30-07-2025
-
TV2-serie vækker historisk interesse og løfter museum i Jelling
30-07-2025
-
Elever imponerer med sommerrestaurant på Severin
30-07-2025
-
Kraftigt regnvejr lukkede BonBon-Land i to dage
30-07-2025