Udviklingen i rekruttering indenfor hotel- og restaurationsbranchen er på landsplan i bedring – men et sted hvor man stadig kæmper med forgæves rekrutteringer er i Region Sjælland.
Nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) viser et markant fald i antallet af forgæves rekrutteringer i hotel- og restaurationsbranchen. På landsplan er andelen nu nede på 20 pct., hvilket er det laveste niveau i flere år. I 2024 lå andelen på 31 pct., og i 2023 helt oppe på 39 pct.
Men tallene dækker over store regionale forskelle. Mens Region Hovedstaden blot har 7 pct., topper Region Sjælland med hele 45 pct. Region Midtjylland har 15 pct., Region Syddanmark 22 pct. og Region Nordjylland 24 pct. De store regionale forskelle er HORESTA optaget af.
Derfor udtalte HORESTA sig om emnet til TV2 Øst tidligere på ugen, hvor konstitueret adm. direktør Jeppe Møller-Herskind satte ord på forskellene mellem landsdelene.
"Der er flere unge mennesker i byerne, og der er en masse uddannelsesinstitutioner og andre ting, der gør det mere attraktivt for unge mennesker at bosætte sig i de større byer," sagde han bl.a. TV2 Øst.
Konsekvenserne mærkes i praksis
At rekrutteringsmanglen stadig er til at få øje på, kunne flere restauranter i Region Sjælland, som TV2 Øst talte med, bekræfte.
Hos Café Tre Konger i Sorø har ejer Britt Petersen midlertidigt skåret a la carte-menuen væk på grund af mangel på kvalificeret arbejdskraft. Og på Gyrstinge Skovkro peger ejer Simon Bauer på transportmuligheder og skæve arbejdstider som store barrierer for rekruttering i landdistrikterne.
Jeppe Møller-Herskind fremhævede også en anden vigtige pointe.
"Vi skal helt generelt være bedre til at fortælle historier om, at det er en interessant branche at uddanne sig i," sagde han.
Læs den fulde artikel om sagen her
Færre forgæves rekrutteringer – men stadig udfordringer
STAR-rapporten viser, at det især er kokke, der er svære at rekruttere. 30 pct. af kokkestillingerne endte som forgæves rekrutteringer. Herefter følger køkkenmedhjælpere (16 pct.) og tjenere (15 pct.).
På trods af forbedringerne er 45 pct. af virksomhederne i hotel- og restaurationsbranchen stadig begrænset i deres produktion som følge af manglende arbejdskraft.
For HORESTA er rekruttering et højtprioriteret område – både i forhold til kortsigtede løsninger og langsigtet opkvalificering.
SENESTE NYHEDSBREV
BRANCHENYHEDER
PRESSEKLIP
-
Ishockey-VM gav hotelbranchen medvind i maj
16-07-2025
-
Møns Klint bliver ny dansk verdensarv
16-07-2025
-
Bocuse d'Or Akademiet hædres for gastronomisk talentudvikling
16-07-2025
-
Uenighed om turistskat splitter Fanø
16-07-2025
-
Blåvand presses af turister i højsæsonen
16-07-2025
-
Hængekøjehotel åbner i Nordsjælland
16-07-2025